Follow Us @ozgurkitaplar

Eylül 15, 2015

Aşk ve Son Kullanma Tarihli Diğer Şeyler - Laura Buzo || Kitap Yorumu

Kitap: Aşk ve Son Kullanma Tarihli Diğer Şeyler
Özgün Adı: Good Oil // Love and Other Perishable Items
Yazar: Laura Buzo
Yayınevi: Pegasus
Tür: Genç Yetişkin, Günümüz
Sayfa Sayısı: 285
Goodreads Puanı: 3.51
Benim Puanım: 4/5
Satın Almak İçin: D&R | Okuoku












Arka Kapak

Çilek, uygun koşullarda saklanmazsa 7 günde bozulur.
Süt, 5 günde.
Karides, 4 günde.
Peki aşk? 


Amelia, Chris’i gördüğü anda ona vurulur. Çarpılır. Bulutların üzerindedir. Ayakları yere basmaz. Âşıktır! Ama yirmi bir yaşındaki üniversite öğrencisi Chris’in aksine Amelia’nın neredeyse on altı yaşında olması, bu “destansı aşk hikâyesini” biraz imkânsızlaştırır.

Amelia aralarında hiçbir şey olamayacağını bilmesine rağmen Chris’in etrafındayken elinden geldiğince kuyruğu dik tutar. Süpermarketteki vardiyaları sırasında çok iyi arkadaş olan ikili, edebiyat klasiklerinden bilim kurgu filmlerine, İkinci Dalga Feminizm'den büyümenin zorluklarına kadar her şeyi konuşurlar. Sonunda Amelia hislerinin tek taraflı olmadığını düşünmeye başlar. Ama Chris ondan hoşlansa bile, bu neyi değiştirir ki? 

Hayatlarının çok farklı noktalarındaki iki insan, gerçekten beraber olabilir mi?


Övgüler

“Acısıyla tatlısıyla komik bir aşk hikâyesi…” -Kirkus Reviews-

“Zeki, dürüst ve içinizi acıtacak kadar gerçekçi karakterlerle dolu. Üstelik insanı güldürüyor. Bir kitaptan daha ne isteyebilirsiniz ki?”
-Melina Marchetta, Michael L. Printz Ödüllü Yazar-

“Duygu yüklü, özgün ve ilginç… Karakterlerin içine düştüğü gerçek durum ve sorunlar, okuyanların uzun süre aklından çıkmayacak.” 
-Booklist-

 “Aşkın, özlemin ve büyümenin evrensel hikâyesi… Bu yılın en sevdiğim kitabı.”
-Stackedbooks.org-

“Ayakları yere basamayan, muzip bir kız ile yetişkinliğe giden yolda tökezleyen bir genç adamın dağınık ilişkilerinin, inandırıcı ve komik bir portresi.” 
-Publishers Weekly-

“Bu kitap gerçekçi bir gençlik romanı. Hatta o kadar gerçekçi ki bazen okunamayacak kadar acı verici olabiliyor.”
-Jen Robinson’s Book Page-

Ödüller ve Adaylıklar

William C. Morris Ödülü, Yılın En İyi Gençlik Romanı Finalisti
Avustralya Başbakanlık Edebiyat Ödülü Adayı
Yılın En İyi Gençlik Romanı, Kirkus Reviews
Yılın En İyi Gençlik Romanı, ALA-YALSA


Benim Yorumum

Kitabı bitireli baya oldu. Ama kitap için ne yazabilirim diye düşüne düşüne yorum yapmayı hep geciktirdim. Eh tabi ki bunun diğer nedeni kendimi dizilere kaptırmış olmam da olabilir. Kitap güzel bir konu işliyor. Akıcı ve kendini okutturan bir kitap.

Chris ve Amelia güzel iki karakterdi kitapta. Amelia neredeyse 16 yaşında - 15 yaşında ama 16 olmasına az var yani :) - Chris ise 20 yaşında bir genç. Amelia ailesinden para istememek ve kendi harçlığını kendisi çıkarmak için bir markette kasiyer olarak işe başlar. Markette gördüğü Chris'e aşık olmaya başlıyor. Amelia biraz geveze. Bol konuşmayı seven felsefik bir kız. Chris'te onunla konuşmayı ve onu dinlemeyi seviyor. Birbirlerinden hoşlanmaya başlıyorlar fakat arada engeller var. En büyük engel tabi ki yaş farkı. Birisi 15 diğeri 21 yaşında iki insan. Onlarda doğal olarak birlikte olamayacaklarını düşünüyorlar. Ayrı dünyaların insanıyız meselesi yani. Konu böyle. Ayrıca Chris'i sevdiğimi söyleyebilirim. Kitabın en sevdiğim yani Chris oldu. Çok tatlı ve gerçekten de aşık olunulası bir şekilde yazılmış. 

Kitabın güzel bir albenisi var. Güzel bir konu, olası bir son ve güzel karakterler. Güzel bir kitaptı. Sonu da gerçek hayatta olabilicek bir sondu. Eğer kitaptaki sondan farklı bir son olsaydı biraz tuhaf kaçardı. Klişe olurdu. Ben bu sonu daha çok sevdim.

Kitap güzeldi yani. Chris için okuyun falan diyebilirim :)) Ayrıca kitapta bazı klasik kitapların da adı geçiyor. O kadar güzel anlatmislar ki klasikleri ballandıra ballandıra insanın okuyası geliyor. Chris ile yaptığı sohbetler de de baya geçiyordu ve çok güzeldi. En kısa zamanda merak ettiğim bir kaç klasik vardı onlara başlayacağım bunlarda oraya eklendi :)

Ayrıca yakında bir yabancı diziler için yayın yükleyeceğim bloga. Bekleyin beni güzel takipçilerim :D Hoşçakalın...


3 yorum:

  1. Yabancı diziler için olucak yazını merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çabucak yüklemeyi planlıyorum şu an yazım aşamasındayım hâlâ :)

      Sil
  2. Merhaba,

    Öncelikle böylesine güzel bir bloga sahip olduğunuz için tebrik etmek isteriz.

    Kaliteli bir bloga sahip olduğunuz için, sizin de katılmak isteyebileceğinizi düşündük.

    https://www.creamive.com/ida-natura-otel-konaklama-cekilisi

    Çekiliş sonucunda 1 kişiye Kazdağları'nda kahvaltı dahil çift kişilik otel konaklama ve tuz odası seansı hediye ediliyor.

    Ayrıca, blogunuzun isimsoyisim.com şeklinde olmasını isterseniz, domain sponsorluğu için de CREAMIVE'e ulaşabilirsiniz :)

    Diğer blogger arkadaşlar da katılabilirler tabii :)

    YanıtlaSil